Логин

Июнь 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Май   Июл »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
180х68 YOUCONTROL
transparency_ua-01
ЦЕДЕМ
47887_original
banner_PRAVO-Z_180x68
banner_ZMINA_180x68
banner_UNCPD_180x68
banner_GURT_180x68
banner_GROM-PROS_180x68

Наша кнопка

Разместите нашу кнопку
у себя на сайте

Народная защита
Размер кнопки - 180x68px

код кнопки:
<a href="http://захист.zp.ua" > title="Народная защита" target="_blank"> <img src= "http://xn--80ane0bfp.zp.ua/wp-content/uploads/2012/03/nz-banner_180x68.gif" /></a>

Депутатські фонди перевірено

Поняття депутатський фонд виникло на початку 2000-х років в м.Києві в умовах профіцитного бюджету. Тобто передбачає можливість одноособового розподілу депутатами надлишкових коштів бюджету. Ще не всі міста в Україна використовують цей механізм. Як не всі депутати мають достатній рівень культури одноособового розподілу коштів і розуміння відповідальності за це. Саме тому в більшості випадків експерти сходяться до того, що це є елементом «підкупу виборців» і піару діючих депутатів коштом платників податків. Що ставить нових кандидатів в депутати не в рівні умови з діючими депутатами, які «засівають» свої округи коштом виборців, створюючи картинку доброго баріна, який вирішує питання людей. Проте часто це «вирішення» передбачено законодавством і не виконується на належному рівні органами виконавчої влади. Тож депутатам замість «надання безкоштовної рибки» людям, краще створити умови для належного рівня надання гарантованих державою послуг. А для цього треба змінити свідомість народних обранців.
А на сьогодні кожна рада іде своїм шляхом, створюючи різні фонди і Програми і використовуючи різне законодавче підгрунтя. Розглянемо законодавчі підстави для створення саме фонду.
Стаття 68 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» надає можливість депутатам створювати «депутатські фонди»: «1. Органи місцевого самоврядування можуть утворювати цільові фонди, які є складовою спеціального фонду відповідного місцевого бюджету.
2. Порядок формування та використання цільових фондів визначається положенням про ці фонди, що затверджується відповідною місцевою радою.»
Для цього обласна рада має прийняти відповідне рішення.
Натомість Запорізька обласна рада відповідного рішення не приймала. Вона пішла шляхом програмного вирішення питання, прийняв в 2017 році рішення про внесення змін до вже існуючої з 2014 року Програми. При чому зміни торкнулись не тексту Програми, а тільки Додатку в частині заходів. Що важко назвати депутатським фондом. Але затверджений радою «Порядок та умови надання адресної грошової допомоги громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, депутатами Запорізької обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 15.12.2016 № 46» надали чомусь депутатам право одноособового розподілу частини бюджетних коштів обласної Програми соціальної підтримки ветеранів війни, праці, дітей війни, інвалідів, інших соціальних груп населення, що перебувають у складних життєвих обставинах «Назустріч людям» на 2015-2019 роки. В якій мови про депутатів немає.
Бо метою цієї Програми є: залучення місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, організацій та установ незалежно від форм власності, благодійних фондів, політичних партій та об’єднань, громадськості до соціальної підтримки ветеранів війни, праці, дітей війни, інвалідів, інших категорій громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм різних видів адресної допомоги, виходячи із потреб, забезпечення доступності соціальних послуг, підвищення якості та ефективності їх надання.
Заходами Програми має передбачатись визначення пріоритетних напрямів у сфері надання соціальних послуг, впровадження нових механізмів їх надання, розширення доступу осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, до соціальних послуг, забезпечення їх якості та ефективності, залучення недержавних суб’єктів до надання соціальних послуг.
Таким чином, назвати це депутатським фондом не коректно, як і сумнівно визнати законним, за таких умов, одноособове витрачання бюджетних коштів. На що варто звернути увагу правоохоронним органам. Оскільки, згідно ст.43 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», «виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради вирішуються такі питання:
-затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідно району, області, цільових програм з інших питань, заслуховування звітів про їх виконання;
- затвердження відповідно районних, обласних бюджетів, внесення змін до них, затвердження звітів про їх виконання».
Як і дослідження витрачання коштів в частині «депутатських фондів» показали відсутність нових механізмів і залучення недержавних суб’єктів. Натомість збільшили навантаження на бюджет із обмеженням доступу широкого кола громадян до цього ресурсу.
Кошти депутатами розподіляються згідно «Порядку та умов надання адресної грошової допомоги громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, депутатами Запорізької обласної ради», затвердженого рішенням обласної ради від 15.12.2016 № 46, який з початку передбачав єдине обмеження- надання одній особі не більше 1 разу на рік фінансової допомоги. Без обмеження суми і вимог до верифікації наданих документів. Проте, в 2017 році це обмеження було знято. Таким чином, Порядок втратив свій сенс, оскільки взагалі припинив регулювання процесу розподілу коштів і підтвердження наявності складних життєвих обставин. При цьому не встановлюючи жодної відповідальності для депутатів. Як і не передбачає перевірки документів Департаментом соціального захисту населення ЗОДА, яке є відповідальним за перевірку обгрунтованості виділення адресної допомоги за іншими заходами Програми. При цьому співробітники Департаменту, як держслужбовці, несуть відповідальність за результати своєї діяльності. Проте депутати вирішили не застосовувати жодних механізмів верифікації і контролю. Запустивши фактично по 25 млн. коштів платників податків щорічно на ризиковані і корупціоногенні процеси, через надання дискреційних повноважень самим собі. Як свідчить моніторинг витрачання цих коштів впродовж 2017-2018 років, цей виклик їм подолати не вдалось.
Об’єм фінансування за заходом п.33 розділу VIII «Надання адресної грошової допомоги громадянам, які опинились в складних життєвих обставинах депутатами обласної ради ( у рівних частинах для кожного) відповідно до Порядку її надання мало в 2017 році:
Загальний обсяг – 75 600,00тис.грн. (рішення ЗОР № 39 від 06.04.2017). З розподілом по рокам:
2017- 25 200,00 тис. грн.
2018- 25 200,00 тис. грн.
2019- 25 200,00 тис. грн.
Неодноразові зміни до Програми довели ці суми станом на 2018 рік до збільшення цих сум майже вдвічі:
На 2017-2019 роки загальний обсяг фінансування – 109 600,00 тис.грн. (рішення ЗОР № 93 від 01.03.2018). з розподілом по рокам:
На 2018 рік- 42 000,00 тис. грн.
На 2019 рік- 42 000,00 тис. грн. (07_20_93_01) 07_20_93_01
Фактично ж за 2017-2018 роки депутатами Запорізької обласної ради було здійснено 30447 виплат на загальну суму 50 552 425 гривень грошової допомоги по програмі «Назустріч людям».
В 2017 році — 15737 виплат на суму 25 597 642 гривні,
а в 2018 році — 14710 виплат на суму 24 954 783 гривні.

Були такі особи, які щомісяця по декілька разів отримували допомогу від різних депутатів. Варто нагадати що кожного депутата закріплено за окремим виборчим округом.
І надання фінансової допомоги мешканцям інших районів області не відповідає вимогам ст.2 ЗУ про статус депутатів місцевих рад: «Депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу зобов’язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини — виборців свого виборчого округу, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування.»
Обласна рада не приймала окремого рішення про формування та розподіл коштів обласного бюджету за допомогою «депутатських фондів». Право одноособового розподілу коштів депутатам обласної ради для надання адресної грошової допомоги громадянам було надано в 2017 році, шляхом внесенням змін до розділу VIII (Перелік заходів, фінансування яких передбачається за рахунок коштів обласного бюджету) обласної Програми соціальної підтримки ветеранів війни, праці, дітей війни, інвалідів, інших соціальних груп населення, що перебувають у складних життєвих обставинах «Назустріч людям» на 2015-2019 роки (додано п.33 рішенням облради №39 від 06.04.2017 року). Що унеможливлює проведення належного громадського контролю.
Обласна рада не запровадила практику створення і оприлюднення актуальної редакції обласних Програм. Всі вони знаходяться у вигляді рішень, що унеможливлює ознайомлення людей з діючою редакцією Програми. Відповідно, громадяни не знають про наявні Програми, не розуміють умов і процедур, завдяки яким вони можуть стати учасниками Програм. Що не тільки унеможливлює доступ громадян до Програмних ресурсів, а і є порушенням ст.15 ЗУ «про доступ до публічної інформації».
Громадяни не мають рівного доступу до отримання матеріальної допомоги за цією Програмою через те, що вони не знають про таку програму, не ознайомлені з порядком звернення до депутатів.
З року в рік у 55% випадків кошти «депутатських фондів» розподіляються між одними і тими самими особами і членами їх родин. Частина з цих осіб є співробітниками або членами родин осіб, що в той чи іншій мірі наближених до депутатів.
Динаміка останніх двох років показує, що в діях окремих громадян вже спостерігаються ознаки неправомірного використання своїх прав.

Тому 55% коштів так званих депутатських фондів за обласною Програмою «Назустріч людям» стабільно отримують «постійні клієнти». Частина з яких є однопартійцями, родичами чи співробітниками органів публічної влади чи юридичних осіб публічного права обласного, міських і районних підпорядкувань.

Аналіз розподілу коштів за Програмою «Назустріч людям» тут:
Аналіз_Назустріч Людям

) 5.06.2018
Романов В.І. (Самопоміч) 20 тис.грн. Кривошпикову Олександру Кузьмичу (Мелітополь) 13.06.2018
Романов В.І.(Самопоміч) 20 тис.грн. Петрич Ольгє Сергіївні (Мелітополь) 05.06.2018
Романов В.І. (Самопоміч) 20 тис.грн. Коновальській Іларії Владиславовні (Мелітополь) 6.07.2018
Гришин Я.В. (Укроп) 20 тис.грн. Пригоді Оксані Леонідовні (Мелітополь) 26.03.2018
Чередніченко С.В. 20 тис.грн. Циганок Миколі Миколайовичу (Магдалинівка Оріхівського району) 30.06.2018
Корольов Я.Б. (РПЛ) 10 тис.грн. виділив Кудіну Денису Володимировичу (Запоріжжя) 21.06.2018. ФОП з аналогічними даними обслуговує систему голосування Запорізької обласної ради.
Жодного рішення про об’єднання депутатських фондів, як того вимагає Порядок обласна рада не приймала.
В силу статусу «закрита інформація» у інформації з обгрунтуванням виділення коштів на лікування (а це 99% виділених коштів), ми не маємо змоги перевірити обгрунтованість потреб. Велика ймовірність того, що вони дійсно обгрунтовані.
Але є всі підстави констатувати відсутність широкого і рівного доступу всіх громадян до області до цього ресурсу. І як наслідок, недосягнення мети Програми в частині надання фінансової допомоги депутатами.
Тож, за результатами дослідження, є підстави стверджувати що 56 % використаних коштів в 2018 році мають ознаки неефективного використання бюджетних коштів. Що потребує додаткової перевірки компетентними органами.
Таким чином, ми можемо зробити висновок, що мета Програми в частині розподілу бюджетних коштів депутатами обласної ради не досягнута.
За таких умов, продовження практики одноособового розподілу бюджетних коштів на підтримку громадянам що потребують фінансової підтримки за обласною Програмою «Назустріч людям» є недоцільною.

Під час моніторингу нами використання обласної Програми сприяння виконанню депутатських повноважень депутатами Запорізької обласної ради на 2017-2020 роки, затвердженої рішенням Запорізької обласної ради № 54 від 06.04.2017 зі змінами, (що проводилась за підтримки Європейського Союзу), нами виявлені факти неефективного використання бюджетних коштів (як на стадії підготовки , затвердження рішення обласною радою, так і на стадії використання коштів, контролю і звітування), порушення під час використання, проведення закупівель та звітування про використання бюджетних коштів розпорядниками, а також Департаментом фінансів ЗОДА. А також відсутність належного контролю з боку Запорізької обласної ради (далі-ЗОР) за використанням коштів та достовірністю звітів розпорядників бюджетних коштів. Що призвело до окремих випадків, що мають ознаки розтрати бюджетних коштів на суму 3,757 млн. грн.

Таблиця порівняльна виплат за Програмою Назустріч людям тут:
Порівняльна таблиця НЛ_ 2017-2018

Розподіл коштів

Порівняльна_виплати

Порівняння сум

ТОР 25

ТОР100

Таблица3 ГугСамСем

Таблиці моніторингу закупівель за Програмою сприяння виконанню депутатських повноважень тут:
1 Таблиця закупівель ДСЗН ЗОДА

2 Таблиця закупівель Деп освіти і науки

3 Таблиця закупівель Деп культури

4 Таблиця закупівель Деп молоді та спорту

5 Таблиця закупівель УВП

6 Таблиця закупівель Бердянськ МР

7 Таблиця закупівель Пологи

8 Таблиця закупівель Мелітополь

9 Авто

10 Таблиця закупівель Кушугум_Малокатеринівка

Результати дослідження на місці:
Бердянськ:
Звіт-Висновок_дослідження на місці

Азовське:
Азовське_звіт-висновок

Селища:

Володимирівське_завт-висновок

Кам’янське:
Кам’янське_звіт-висновок
Кам’янське_фототаблиця

Звіт, рекомендації тут:
Звіт-висновок по проекту

ЗОР_рекомендації депфонди

Запорізька обласна рада з посиланням на результати наших досліджень прийняла рішення про розробку нового локального нормативного забезпечення розподілу «депутатських фондів» депутатами Запорізької обласної ради.
Відео сесії тут: https://www.youtube.com/watch?v=R-LGBX_zvUs (36-38 хв.; 45.хв.)

Відео Чорні діри Бердянська: https://www.youtube.com/watch?v=GF3fAZQFXls

За виявленими фактами складено заяви до СУ ГУНП в Запорізькій області, ДФС, ДАСУ, УЗЕ в Запорізькій області.
На фідміну від фіскальної і аудиторської служб, керівник СУ пан Гребенників зволікав з отриманням заяви від нас, і відмовився вносити відомості до ЄРДР. А Управління захисту економіки під керівництвом пана Хіменко і взагалі відмовились наві отримувати наші заяви.
Лише після нашого звернення до керівника УЗЕ-на днях наші заяви було отримано. І після рішення суду за нашою заявою СУ зобов’язано внсети відомості за нашою заявою до ЄРДР.

Розслідування проведено за допомогою аналітичної платформи Youcontrol.com.ua.
Юридичний супровід проводили наші постійні партнери з ТОМ -14 проекту Деніса Бігуса «Тисни».
Проект реалізовувався за фінансової підтримки Європейського Союзу і ГО «Громадський контроль».

Оставить комментарий

  

  

  


девять + 3 =

Вы можете использовать эти HTML-тэги

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>